miercuri, 4 iulie 2012

Calan - Pui - cabana Balea - Rusor - Santamaria Orlea - Calan - Deva

Ieri tocmai m-am intors dintr-o scurta excursie pana la (fosta) cabana Balea, sau mai bine zis refugiul Balea. Zona este destul de frumoasa, dar se taie copaci destul de mult, anumite portiuni deja sunt defrisate. Asta nu ar fi o problema daca s-ar si reimpaduri in urma... Vorbeam cu prietenul meu Oli, impeuna cu care am fost in aceasta scurta excursie, ca nu ar fi rau daca s-ar tai, indiferent de motiv, daca pentru un copac taiat s-ar planta 2 sau chiar 3 in loc. Dar locul pare destul de deplorabil, in zonele unde sunt taiati acei copaci.

In zona mai sunt si ciobani cu oile. :( Din pacate nu am reusit sa cumparam branza, am ratat la mm fiindca in drumul nostru de urcare vazusem un Aro care cobora si care luase toata branza ca sa o duca jos... Nu ne-am data seama si nu ne-au iesit socotelile la sfarsit. Oricum important a fost ca am avut suficienta mancare ca sa ducem aceasta excursie pana la sfarsit, cu bine. Nici cu apa nu am stat prost, am gasit suficiente izvoare pe drum, care ne-au furnizat apa proaspata si curata, direct de la sursa. Prin zona nu sunt unitati turistice de cazare, sau cel putin pe unde am trecut noi.

Traseul nostru a fost urmatorul. Ne-am trezit pe la 7:30 dimineata, de fapt Oli s-a trezit pe pe la 6:30 si a pregatit niste dovlecei pane - felii de dovlecel care au fost dat prin oua (batute in prealabil) si apoi date un pic prin faina, peste care a pus putina sare (excelente la gust :) ).

Am plecat asa cum am spus din Calan, pe biciclete pana la halta Maceu. De acolo am luat trenul pana in comuna Pui (sunt in jur de 25 - 26 de km). Din Pui am ajuns pana in Hobita - apartine de comuna Pui (sunt aproximativ 5 - 7 km). Drumul urca intr-o panta lina. De aici a inceput adevarata "aventura". La o intersectie se facem doua drumuri unul catre Stana de Vale (parca) in stanga si erau 32 km, si unul catre cabana Balea un drum de 14 km, in dreapta. Pe acesta l-am urmat si noi. Drumul are o inclinatie mai mare, intr-o prima faza nu erau paduri, noi fiind descoperiti in fata razelor soarelui, dar aceasta stare de fapt avea sa se schimbe treptat treptat. In vreo 20 de minute de mers aveam sa intram intr-o zona de padure, sub protectia binefacatoare a umbrei. Urcusul catre cabana Balea a fost de lung, cei 14 km de drum parca nu se mai terminau. In zona se gasesc zmeura, mure si afine de padure (in drumul nostru am gasit oameni care culegeau pentru a le vinde). Dupa cateva scurte pauze de mers, mai pe biciclete, mai pe langa ele, intr-un tarziu am ajuns si la cabana Balea. Panorama este destul de frumoasa cu multe paduri, pacat ca totusi in zona oamenii si-au facut prezenta, sunt multe defrisari, facute pe portiuni destul de mari, si inca se taie, din pacate fara sa se replanteze nimic in loc... Linistea locului este perturbata de zgomotele drujbelor care nu contenest deloc. In zona sunt si ciobani cu turmele lor de oi. Cabana Balea este in ruina, aici existand in anii dinainte de 1940 chiar si o biblioteca un drum asfaltat (nu era nici urma de el). Drumul pana la cabana este destul de prost pentru masini. Sunt unele portiuni mai bune, dar in mare nu este prea practibabil.

Langa cabana Balea am luat o masa scurta, ne-am odihnit putin dupa care am pornit spre drumul de intoarcerea, misiunea ne-a fost indeplinita. Drumul spre intoarcere nu a fost acelasi. In loc spre o luam spre Hobita am luat-o spre satul invecinat Serel si de aici traseul a fost - Rusor, Baiesti (aici ne-am oprit si am facut o scurta pauza si am cumparat ceva de mancare, pentru a ne improspata fortele), am luat-o pe langa Santamaria Orlea (ruta ocolitoare) pana undeva inainte de Bretea Streiului (am mai trecut si prin Bucium Orlea, Covragiu, Gantaga), Rusi, Calan (punctul terminus al prietenului meu Oli), Batiz, Bacia si de aici am luat-o pe scurtatura prin Bacia, Tampa, Simeria, Santuhalm si intr-un tarziu, in jurul orei 21:30 am ajuns intr-un sfarsit acasa in Deva... :)

Inainte de a intra in Deva am vazut doua unitati turistice care ofera cazare - un motel caruia nu i-am retinut numele si o pensiune sau un hotel de 3 stele Pacific, chiar inainte cu 2 km de a intra in municipiul Deva. O sa adaug si cateva poze. In total cred ca a fost o calatorie in care am facut in jur de 100 km.

Galerie poze
Biciclete - bicicleta de oras si bicicleta de munte























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu