joi, 26 iulie 2012

Orasul municipiu resedinta de judet Deva

Orasul Deva

Informatii despre municipiul Deva


Vizualizare hartă mărită
Deva este un oras municipiu resedinta de judet, este resedinta judetului Hunedoara. Numara in anul 2008 o populatie de peste 68.000 de locuitori, insa conform recensamantului de la sfarsitul anului 2011 numara mai putin de 60.000 de locuitori. Orasul se intide pe o suprafata de aproximativ 34 km2, fiind situat la o altitudine de 187 de m deasupra marii. Localitatile apartinatoare sunt Santuhalm, Archia, Barcea Mica si Cristur. A fost atestat domnetar prima oara in anul 1269. Coordonatele geografice sunt 45°52′N 22°54′E.

Deva se situează în partea centrală a județului Hunedoara, la 45° 52' latitudine nordică și 22° 54' longitudine estică, la o altitudine de 187 m față de nivelul mării, pe malul stâng al cursului mijlociu al Mureșului.
Orașul se învecinează cu munții Poiana Ruscăi și munții Zarandului în vest, cu munții Apuseni în nord, cu Măgura Uroiului în est. Dinspre sud, când condițiile atmosferice sunt propice, se zăresc în depărtare munții Parâng și masivul Retezat.
Dealurile din apropierea orașului sunt ultimele ramificații nordice ale munților Poiana Ruscăi (înalțimea lor maximă este de 697 metri) și cuprind orașul ca într-un semicerc ferindu-l de excese climatice.
Vârful Piatra Cozia (din satul Cozia) are altitudinea de 686 metri.

In orasul exista mai multe scoli generale, licee unele cu renume cu ar fi liceul "Decebal" din centrul orasului si cateva facultati particulare (voi veni in curand cu mai multe informatii)

 Turismul in localitatea Deva

Obiectivele turistice care merita vizitate sunt Cetatea Devei - renovata de curand, aceasta merita vizitata si datorita panoramei pe care o ofera asupra orasului. La baza cetatii se gaseste parcul Cetatii iar imediata apropiere veti gasi Palatul Magna Curia si muzeul Civizilatiei Dacice si Romane. Imediat in partea dreapta cum se intra in parc veti gasi Liceul Sportiv, locul unde s-au format de-a lungul anilor generatii de gimnaste care au castigat medalii de aur, argint sau bronz la gismnastica feminina in diferite competitii internationale. Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Daniela Silivaș nascută în Deva, etc.
In piata Arras a fost dat in folosinta, acum aproximativ 2 - 3 ani, un sens giratoriu, in mijlocul caruia troneaza o fantana arteziana asemanatoare celei din Bucuresti, din sectorul 2 al capitalei.
In oras in afara de parcul Cetatii veti mai gasi inca 3 parcuri mai mari si cateva parculete mai mici. Unul dintre parcuri este parcul unde din centrul vechi, unde se gaseste statuia lui Cezar, un alt parc important in este cel de langa Casa de cultura Dragan Muntean, unde troneaza impozanta statuia lui Decebal calare pe cal - renovat de curand, alt parc este cel de la "Opera" de langa viitoarea Catedrala ortodoxa (inca in lucru) si el renovat de curand. Voi incerca in curand sa completez acest articol cu alte informatii. O sursa importanta pentru realizarea articolului a fost wikipedia.org.

Poze parc Casa de cultura "Dragan Muntean" si statuia lui Decebal calare pe cal





Poze Cetatea Devei, Bulevardul 1 Decembrie 1918 si hotelul Sarmis cazare hotel 2 stele Deva




Parcul "Opera" din fata Catredalei Ortodoxe








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu