luni, 23 iulie 2012

Parcul de langa dealul Cetatii - Deva

Scurt istoric al cetatii Devei

Parcul de sub Cetatea Devei

Din cand in cand ma plimb sau alerg in parcul din imediata apropiere a dealului Cetatii Devei. Parcul este mic dar destul de intretinut, destul de curatel, cu copaci din diferite specii, marea majoritate avand o varsta respectabila, iti poti da seama de asta dupa inaltimea lor. In curand parcul de la poalele cetatii va fi renovat, cel putin asa ne anunta panoul de la intrarea in parc.
7 ture de alergat in parcul de la poalele Cetatii din Deva
7 ture de alergat in parcul de la poalele Cetatii din Deva


De asemeni in imediata apropiere se gasesc judecatoria, prefectura judetului Hunedora - la intrare se gaseste fantana arteziana cu cele 5 broaste, din cauza asta locul se mai numeste si "La broaste" - langa parc se mai gasesc Palatul Marie Curie care gazduieste Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Sunt si cateva unitati de cazare dar ele sunt un pic mai departe de parc. La ruinele Cetatii Devei se poate ajunge in doua moduri, in cel traditional urcand pe jos, tot traseul durand in functie de conditia fizica mai putin de 30 de minute plus minus sau pe partea opusa dealului chiar de langa stadionul de fotbal, in partea opusa parcului, trecand pe langa locul unde se antreneaza campionele Romaniei la gimnastica, dar si pe langa Colegiul National Sportiv Cetate - puteti urca de asemeni cu telecabina si puteti ajunge in maxim 5 minute. Pentru a ajunge la telecabina de la parc trebuie sa o luati: daca sunteti chiar la intrarea parcului - pe strada Avram Iancu, dupa 100 - 150 m faceti stanga si o luati pe strada Axente Sever, nu la prima intersectie cu strada Solomon Tribunul ci la urmatoarea intersectie cu strada Valeriu Braniste faceti la stanga din nou pe strada din urma (Valeriu Braniste) si in fata o sa vedeti telecabina, care asa cum am spus se gaseste chiar in imediata apropiere a stadionului echipei de fotbal Muresul din Deva.

Cetatea Devei ofera o panorama deosebita asupra orasului si asupra imprejurimilor acestuia pe o distanta destul de mare. Se fla situata la o altitudine de aproximativ 371 m. Aceasta a fost renovata de curand. Are o istorie destul de veche. Cateva informatii despre istoricul cetatii gasiti si aici.


Vizualizare hartă mărită
Cateva informatii preluate de pe wikipedia
"Cetatea romanică a Devei este o cetate aflată pe un deal vulcanic de pe teritoriul orașului Deva, România. Ea datează din anul 1269.

Istoric

În anul 1784, în timpul răscoalei lui Horea, stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni.
Aceasta este așezată pe dealul la poalele căruia se întinde orașul Deva. Sub dealul cetății se află Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit în secolul al XVI-lea cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, Magna Curia a dobândit o înfatisare prevalent baroca în secolul al XVIII-lea, când i se adauga o scara monumentala dispre parc si un balcon.

Aici este înmormântat Francisc David fondatorul si primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania.

Astăzi Cetatea Devei este o ruină, în urma unei explozii produse în anul 1849 în magazia cu praf de pușcă a fortăreței." - sursa wikipedia.org


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu